Insel Air ontslaat personeel en staat op rand van de afgrond

Foto: Insel Air

De MCB Bank, Vida Nova Bank en het Algemene Pensioenfonds beslissen vandaag of er tussen de drie en de vijf miljoen euro beschikbaar gesteld wordt om het Curaçaose Insel Air in de lucht te houden. Dit heeft Steven Martina, minister van Economische Ontwikkeling, bekend gemaakt na een spoedoverleg.

De regering op Curaçao, die het bedrijf vorig jaar nog bijsprong met een lening van 33 miljoen euro, zal dit keer geen helpende hand bieden. “De regering zal dat alleen overwegen als alle andere alternatieven zijn uitgeput. Ons standpunt in deze is: wij doen het niet, tenzij”, zegt Martina tegenover het Antilliaans Dagblad. De luchtvaartmaatschappij is daarmee volledig afhankelijk van externe investeerders.

Voorzitter Wendel Meulen van de vakbond UGTK/Cadmu verklaarde na afloop van het spoedoverleg geen vertrouwen meer te hebben in de huidige directie van Insel Air.

Ontslagen

De luchtvaartmaatschappij ziet zich daarnaast gedwongen om circa 30 mensen te ontslaan. Dit zullen crewleden, cabine en onderhoudspersoneelsleden zijn. Dit is niet de eerste keer dat het mes in het personeelsbestand wordt gezet. De afgelopen jaren zijn er meerdere ontslaggolven bij Insel Air geweest.

Opstapeling

De problemen voor Insel Air stapelen zich op. Eerst liepen de onderhandelingen met Synergie, moederbedrijf van het Colombiaanse Avianca, stuk. Toen waren er technische problemen met beide Fokker 50 toestellen en de MD-83 die niet ingezet kon worden door onderhoud. Uiteindelijk werd de hulp van het Haïtiaanse Sunrise Airways ingeroepen om passagiers te vervoeren.

Onzeker

Voor passagiers is het elke dag onzeker of zij kunnen vertrekken of niet. In de app van Insel Air worden op dit moment geen vluchten weergegeven. Ook op de website van de Antilliaanse luchthaven Hato staan nog geen vertrekkende of binnenkomende vluchten aangegeven.

Foto: Insel Air

 

 

DAGonline.nl is een uniek nieuwsplatform met het laatste nieuws uit Nederland, Suriname, Turkije, Marokko en de Nederlandse Antillen. Het idee is in 2016 geboren uit een passie voor het schrijven, affiniteit met de mensen uit deze landen en het missen van één centrale locatie waar het nieuws uit deze regio’s te vinden is. In 2017 zag DAGonline het levenslicht.

Opmerkingen