Nederlanders op Curaçao starten petitie tegen geluidsoverlast

landhuis brakkeput mei mei, curacao
Landhuis Brakkeput Mei Mei op Curaçao Foto: Facebook

Nederlanders op Curaçao zijn de geluidsoverlast in woonwijken op het eiland zat. Per brief roepen zij buurtbewoners op hun handtekening te zetten onder een verzoek om de geluidsoverlast te minimaliseren. Dit valt bij de lokale bevolking niet in goede aarde, met als gevolg een tegenactie met een petitie.

Klacht

Enkele dagen na het jaarlijks terugkerende kerstfeest Noche Buena werd er in de Facebook groep ‘DurftevragenCuraçao’ door één van de leden een klacht gedeponeerd omtrent geluidsoverlast. Noche Buena werd op 25 december 2017 in Landhuis Brakkeput Mei Mei gehouden. Dit Landhuis ligt in de woonwijk Brakkeput Abou (Adelisia resort).

Het lid schreef op 27 december 2017: “Ben ik de enige die zich er aan stoort dat dit feest tot morgens 08.00 uur moet duren en aan de volumehoogte van de muziek die uit de luidspeakers komt? Kunnen wij als bewoners hier enige vorm van protest indienen en zo ja, bij welke instantie?” 

Zij kreeg bijval van een aantal op Curaçao wonenden Nederlanders, maar de klacht schoot bij veel locals in het verkeerde keelgat en leidde tot een heftige discussie. Men vindt vooral dat de muziek een traditie is en hoort bij de Curaçaose gezelligheid.

Brief

Na de klacht volgde op 19 januari 2017 een aansluitende brief met het verzoek, gericht aan de bewoners van Brakkeput Abou. In de brief, die in de buurt verspreid werd, wordt de geluidsoverlast van Landhuis Brakkeput Mei Mei en de Zeilclub Asiento aangekaart.

“Daar beiden ruim van te voren de vergunningen aanvragen zodat er geen speld tussen te krijgen is, was ons idee om dit zo vroeg mogelijk in het jaar proberen tegen te gaan. Het is zeker niet de bedoeling om welke nering hoe dan ook te stoppen, maar om 00.00 uur wordt de wereld stil en kunnen de knoppen een standje lager. Ons idee is om handtekeningen te verzamelen van de belanghebbenden, om zodoende in ieder geval de geluidsoverlast te minimaliseren.”

Veel Curaçaoënaars reageerden getergd en zelfs woedend op de brief. Zo ook Carmela Klooster. “Dus mensen hebben er nu genoeg van? Als wij geluidsoverlast als norm aan gaan nemen, zoals dat bijvoorbeeld in Nederland gebeurt, betekent dat, dat er geen plekken meer overblijven. Hoe moet een club overleven als het feest maar tot 00.00 uur of 01.00 uur mag doorgaan? Wij beginnen pas te feesten om 23.00 uur”, vertelt de Antilliaanse aan DAGonline.

Van wie de brief precies afkomstig is en wie hem verspreid heeft, is onduidelijk. DAGonline heeft geprobeerd om een reactie te krijgen van een van de initiatiefnemers, maar dit is niet gelukt.

Gesloten

De feesten, waar vergunningen voor zijn afgegeven, worden al jaren op dezelfde locatie georganiseerd. “Er zijn nou eenmaal plekken in woonwijken waar er gelegenheden of hofi’s zijn waar feesten worden gegeven. De overlast daarvan is nooit een probleem geweest op Curaçao. Helaas maakt een groep daar nu een probleem van.”

Daarnaast kaart Klooster aan dat het helaas niet de eerste keer is. “Hofi Biesheuvel is om geluidsoverlast gesloten. Club Santa Rosa, het carnavalsfeest Jump-up is nu Jump-in geworden, ook door het klagen over geluidsoverlast. Daarbij komt dat onze Antilliaanse muziek niet wordt gedraaid bij Mambo of Zanzibar. Deze feesten zijn meer op toeristen gericht, niet op de lokale bevolking. Dus we moeten onze culturele feesten koesteren en houden.”

Verder staat in de brief vermeld dat er fout wordt geparkeerd op feestavonden, er geplast wordt tegen hekken en muren en er opritten kapot worden gereden. De brievenschrijver schrijft dat de Antilliaanse overheid strenger moet zijn bij het afgeven van vergunningen en mee moet werken aan een oplossing.

Tegenactie

Klooster trok de conclusie dat elkaar online uitschelden geen zin had. Daarom schreef zij zelf een brief als tegenactie en deze werd op 20 januari 2017 op sociale media gepost. Tot haar grote verbazing werd haar brief meer dan 500 keer op Facebook gedeeld en kreeg zij veel bijval vanuit de Antilliaanse gemeenschap. Vandaag zette zij haar petitie online onder de naam ‘Stop geklaag over geluidsoverlast op Curaçao’.

“Wij op de Antillen maken ons niet druk over geluidsoverlast. Wij zijn van het leven en laat leven. Niet moeilijk doen. Dont worry, be happy, letterlijk”, aldus Klooster.

Onderstaand de brief van Carmela Klooster.

Het is niet de eerste keer dat op Curaçao wonenden Nederlanders een petitie tegen geluidsoverlast opzetten in Brakkeput Abao. Ook in april 2016 werd er een poging gedaan, maar deze liep op niets uit.

DAGonline.nl is een uniek nieuwsplatform met het laatste nieuws uit Nederland, Suriname, Turkije, Marokko en de Nederlandse Antillen. Het idee is in 2016 geboren uit een passie voor het schrijven, affiniteit met de mensen uit deze landen en het missen van één centrale locatie waar het nieuws uit deze regio’s te vinden is. In 2017 zag DAGonline het levenslicht.

Opmerkingen