Explosieve stijging nee-registraties onder Marokkanen voor orgaandonatie

bovenIJ ziekenhuis amsterdam
Het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam. Foto: Marion Golsteijn

In twee jaar tijd is het aantal nee-registraties voor orgaandonatie onder Marokkaanse Nederlanders explosief gestegen van 38.000 naar 82.000. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend heeft gemaakt. 

Eerder dit jaar is er een campagne gestart om Marokkanen op te roepen om stamceldonor te worden. Er is namelijk een groot tekort aan stamceldonoren van mensen met een Marokkaanse afkomst. Er werd voor de campagne een imam ingezet, omdat er in de Marokkaanse gemeenschap veel onduidelijkheid zou zijn of orgaandonatie is toegestaan binnen de islam.

Onder Turken en Surinamers is er geen explosieve stijging zichtbaar.

Donorwet

Steeds meer Nederlanders laten weten geen organen te willen afstaan. Tussen 2014 en half maart van dit jaar zijn er 300.000 nee-registraties bijgekomen. Het gaat in totaal om 1,9 miljoen Nederlanders.

In 2020 treedt de nieuwe donorwet in werking. Deze zorgt ervoor dat iedereen automatisch de vermelding ’geen bezwaar’ tegen orgaandonatie krijgt. Mensen die dat niet willen, moeten zich zelf afmelden.

BRONTelegraaf
DAGonline.nl is een uniek nieuwsplatform met het laatste nieuws uit Nederland, Suriname, Turkije, Marokko en de Nederlandse Antillen. Het idee is in 2016 geboren uit een passie voor het schrijven, affiniteit met de mensen uit deze landen en het missen van één centrale locatie waar het nieuws uit deze regio’s te vinden is. In 2017 zag DAGonline het levenslicht.

Opmerkingen