Friezen roepen op tot blokkeren bussen anti-pietdemonstranten

sinterklaasintocht, dokkum, zwarte piet, demonstratie, kick out zwarte piet, kozp

Friese pro-pietdemonstranten willen zaterdagochtend de bussen van de anti-pietdemonstranten vanaf de Afsluitdijk volgen, om hen te weerhouden te demonstreren in Dokkum tijdens de nationale Sinterklaasintocht. Dit melden bronnen aan de Telegraaf.

Mars voor beschaving

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) reist morgen af naar Friesland, om daar een ’Mars voor Beschaving’ te houden en “een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme.” De actiegroep zegt niet uit te zijn op geweld. “Wij vragen iedereen om zijn of haar (letterlijke) strijdbijl thuis te laten. Houd het constructief en kijk uit met provocerende uitspraken“, aldus de KOZP op Facebook.

De gemeente Dokkum en de politie zijn door de actiegroep op de hoogte gesteld van de demonstratie.

Boos

Veel Friezen zijn niet blij met de komst van de anti-piet actievoerders. “Mensen, jong en oud, zijn boos”, zegt een bron, die anoniem wil blijven. “Iedereen zoekt verbinding met elkaar op dit moment en ze coördineren alles.”

In en rond Dokkum circuleert een flyer waarop burgers worden opgeroepen om naar Dokkum te komen om “onze kinderen te steunen” en de bussen van KOZP “niet door te laten”.

 

DAGonline.nl is een uniek nieuwsplatform met het laatste nieuws uit Nederland, Suriname, Turkije, Marokko en de Nederlandse Antillen. Het idee is in 2016 geboren uit een passie voor het schrijven, affiniteit met de mensen uit deze landen en het missen van één centrale locatie waar het nieuws uit deze regio’s te vinden is. In 2017 zag DAGonline het levenslicht.

Opmerkingen