Suriname schreeuwt om social mediabeleid na zelfmoord Esha

8995
esha tika, facebook, suriname

COLUMN

 

Afgelopen weekend ging er in Suriname een video van een Surinaamse vrouw viraal. Zij dreigde in de video zelfmoord te plegen door zichzelf met een scherp voorwerp in haar nek te steken. Het filmpje was afkomstig van de in Suriname wonende Esha (30) en werd in korte tijd vele duizenden keren gedeeld. Wat mij vooral opviel en shockeerde waren de vele misselijkmakende, kortzichtige, vooringenomen en bagatelliserende reacties die vele mensen gaven onder de video, zonder te weten wat de daadwerkelijke gemoedstoestand van de dame in kwestie was.

Zelfmoord

Achteraf bleek het om een oud filmpje te gaan, wat Esha niet zelf online gezet zou hebben. Door de enorme impact van het massale delen in combinatie met de vele negatieve reacties, heeft Esha zichzelf afgelopen weekend alsnog van het leven beroofd. Naar verluid zou zij van het giftige landbouwgif Gramoxone hebben gedronken. Vreselijk. En nog steeds lees ik reacties als: “Ik vind het niet erg hoor”, “A no mi sen eng fu kier eng sref” en “Is haar keus”.

Zijn de mensen die het filmpje deelden en negatief reageerden direct schuldig aan haar dood? Dat is moeilijk te beoordelen. Wat wel een feit is, is dat zij allemaal onderdeel uitmaken van een groter liggend probleem in Suriname: Social media.

Impact

In Suriname hebben velen mensen totaal geen benul wat de impact van social media is. Totaal niet. Soms zie ik dat er schaamteloos foto’s of filmpjes op Facebook gedeeld worden van auto ongelukken, met de gewonde of zelfs dode passagiers duidelijk en bebloed in beeld. Deze mensen hebben ook gewoon familie en vrienden en de kans is aanwezig dat zij hun familielid of vriend eerder dood op Facebook zien dat in hun kist op de begrafenis.

Kan je het je voorstellen? Je scrolled op Faebook en ziet een foto van een auto ongeluk. Je kijk een tweede foto en ineens herken je de auto van je vader, moeder, broer, zus, neef, nicht of vriend. En bij een derde foto raak je in shock omdat je hem ook daadwerkelijk ziet liggen of zitten. Hoe zou jij dat vinden?

Wetgeving

Hetzelfde geldt voor het bewust verspreiden van leugens. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie kondigde vorig jaar een nieuwe wetgeving aan die het bewust beledigen van mensen en het verspreiden van geruchten moet tegengaan. Uiteraard dient hierin rekening te worden gehouden met de vrijheid van meningsuiting, maar dit is een goede zaak. Ook het verspreiden van pornografie is in deze wetgeving opgenomen. Er dienen straffen te komen te staan op het bewust verspreiden van materiaal wat fysieke en/of emotionele schade bij een andere kan berokkenen.

Social mediabeleid

Zoals ik al eerder zei, teveel Surinamers zijn niet bekend met de consequenties van hun handelen met betrekking tot social media. De balans is compleet zoek. Er is überhaupt geen balans als het op social media aankomt in Suriname. Iedereen schreeuwt, roept en post maar schaamteloos van alles, zonder zich af te vragen wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Het wordt hoog tijd dat Suriname met spoed een social mediabeleid gaat opstellen. Er dienen nieuwe programma’s opgesteld te worden die uitgezet worden op middelbare scholen. Er is meer bewustwording nodig over hoe je op een respectvolle en verantwoordelijke manier gebruik maakt van social media.

Helpende hand

Of dit de zelfdoding van Esha had kunnen voorkomen? Dat is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Maar als meer mensen haar een helpende hand hadden toegestoken of een positieve reactie voor haar achterlieten in plaats van haar te beschuldigen, was Esha er misschien nu nog gewoon geweest en kon zij professionele hulp krijgen. Ik hoop met heel mijn hart dat Esha niet voor niets gestorven is en wij hier met spoed onze lering uit trekken.


John Vleerings

Columnist

DAGonline condoleert de familie, vrienden en bekenden van Esha met dit grote verlies en wenst hen allen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.