Trinidad houdt doksenvlees uit Suriname buiten de deur

1261
suriname, doksaclub, eend, export, vlees, trinidad-
Foto: Doksenclub

Trinidad komt met een nieuwe eis voor de Surinaamse vleesexporteur, de Doksenclub. Het eendenvlees moet binnen 21 dagen na slachting zijn gearriveerd op het Caribisch eiland. Dit is onhaalbaar zegt Gerard van den Bergh, directeur van de Doksenclub Suriname. Hij strijd al jaren om zijn export op poten te zetten richting Trinidad.

Toezegging

Trinidad vergaderde vorige week op de coted, de Caricom-raad voor handel en economische ontwikkeling, in Georgetown, Guyana. “Trinidad heeft op vergaderingen van deze raad steeds beloofd dat dingen in orde zullen worden gemaakt. Maar ze komen daarna steeds met andere eisen om de zaak te traineren”, aldus een teleurstellende van den Bergh.

Trinidad heeft ook op de laatste vergadering toegezegd dat het probleem wordt opgelost, zodat er vlees geëxporteerd kan worden vanuit Suriname. In plaats van een oplossing is er nu juist een nieuwe eis bijgekomen. Daarnaast zegt Trinidad dat het bedrijf de uitkomst van de eerstvolgende Coted-vergadering in november af moet wachten.

Onhaalbare eis

“De onmogelijke eis waarmee ze nu komen is dat het vlees maximaal 21 dagen na slachting moet zijn gearriveerd op Trinidad, compleet met het originele keuringsbewijs van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Internationaal is 100 dagen gangbaar. Je bent vijftien dagen verder na slachting voordat het vlees is goedgekeurd door Suriname en Trinidad. Het is niet haalbaar om het vlees daarna binnen zes dagen af te leveren in de haven van Port of Spain”, vervolgt de vleesexporteur.

Barbados

Ook Barbados, dat in eerste instantie positief reageerde op de handel in Surinaamse producten, werkt niet bepaald mee. “Na hun tegenbezoek aan Suriname hebben zij zelfs in hun rapport geadviseerd dat Suriname toestemming moet krijgen om naar heel Caricom te mogen exporteren. Maar als het erop aankomt vang je bot.”

BRONDe Ware Tijd
DAGonline.nl is een uniek nieuwsplatform met het laatste nieuws uit Nederland, Suriname, Turkije, Marokko en de Nederlandse Antillen. Het idee is in 2016 geboren uit een passie voor het schrijven, affiniteit met de mensen uit deze landen en het missen van één centrale locatie waar het nieuws uit deze regio’s te vinden is. In 2017 zag DAGonline uiteindelijk het levenslicht.