Ghana overweegt Turkish Airlines als nationale luchtvaartmaatschappij

turkish airlines, istanbul, business class, tour, bosporus, turkije, luchthaven
Foto: Dawlad Ast

Turkish Airlines heeft de Ghanese regering laten weten geïnteresseerd te zijn in een samenwerking bij de oprichting van een nationale luchtvaartmaatschappij voor het Afrikaanse land. Dit wordt door verschillende Ghanese media gemeld.

De Ghanese regering zoekt naar mogelijkheden om via een joint venture een nationale luchtvaartmaatschappij op te richten na de ineenstorting van Ghana Airways.

Ondersteuning

De Turkse luchtvaartmaatschappij liet zijn interesse blijken via Nesrin Bayazit, de Turkse ambassadeur in Ghana, die een beleefdheidsbezoek bracht aan de Ghanese minister van Luchtvaart, Joseph Kofi Adda. Volgens de ambassadeur heeft Turkije de capaciteit om de nodige ondersteuning te bieden om de luchtvaartindustrie in Ghana te laten groeien. Ze zei dat Ghana kan profiteren van de expertise van de Turkse luchtvaartindustrie en voegde daaraan toe dat Turkish Airlines de grootste luchtvaartmaatschappij is die in Afrika actief is en naar meer dan vijftig bestemmingen vliegt op het continent. Turkish Airlines vliegt ook dagelijks heen en weer tussen Istanboel en Accra. Ook haalde Bayazit het succes van de onlangs door het Turkse constructiebedrijf Mapa Construction MNH Holdings gebouwde terminal aan op de Kontoka Internationaal luchthaven in Accra.

“We horen veel over een nationale luchtvaartmaatschappij in Ghana en dat sommige bedrijven al zijn genoemd en we hopen dat Turkish Airlines een van die bedrijven is. Onlangs is met de hulp van Turkish Airlines elders een nationale luchtvaartmaatschappij opgericht, dus misschien kunnen we praten over hoe we hetzelfde kunnen doen in Ghana”, aldus Bayazit, die hiermee verwees naar Albanië, waar Turkish Airlines onlangs hielp om een nationale luchtvaartmaatschappij op te richten, Air Albania.

Bereidwilligheid

Minister Adda liet op zijn beurt weten dat er meerdere luchtvaartmaatschappijen overwogen kunnen worden bij de oprichting van de Ghanese nationale carrier. Ook Abu Dhabi Aviation, Africa World Airlines, Air Mauritius en het snelgroeiende Ethiopian Airlines hebben interesse getoond. Hij heeft de ambassadeur laten weten dat Ghana klaar is om zijn handel met de Turkse regering op het gebied van de luchtvaart te vergroten. De minister zou graag zien dat Turkije Ghana gaat ondersteunen in het opleiden van piloten en andere kritieke sectoren in de luchtvaartsector van Ghana.

Suriname

Suriname is al langere tijd opzoek naar een luchtvaartovereenkomst met Ghana. Het Zuid-Amerikaanse land deelt zowel historische als culturele banden met het Afrikaanse land en biedt daarom veel mogelijkheden. Uit officiële staatsbladen van het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2011 en 2012 blijkt dat de intentie om een luchtvaartovereenkomst met Ghana te onderhandelen er wel degelijk was. Waarom het verdrag het daglicht uiteindelijk nooit heeft gezien, is onduidelijk.

Consulaat en visum

Recent werd bekend dat tijdens een gesprek met Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken die Suriname onlangs bezocht, is besloten dat Suriname een Turks consulaat zal gaan krijgen. Ook liet de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, weten dat de visumplicht in de nabije toekomst afgeschaft zal worden en dat men visumvrij kan gaan reizen tussen Suriname en Turkije.

SLM

Door de strategische ligging van Suriname is er ook gesproken over luchtverbindingen tussen Turkije, Suriname, het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. De Ware Tijd meldt vandaag dat de luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Turkije in het eerste kwartaal van 2019 ondertekend zal gaan worden. Deze nieuwe ontwikkelingen maken ook de weg vrij voor een samenwerking tussen Turkish Airlines en de SLM, die al langere tijd in de pijplijn zit. Suriname is, net als Turkije, lid van de Islamitische Ontwikkelingsbank (isDB). Turkish Airlines kan de SLM via dit lidmaatschap training en ondersteuning bieden. Ook kan de Turkse maatschappij de Surinaamse regering helpen om de Johan Adolf Pengel Luchthaven te transformeren naar een regionale hub.

Turkish Airlines en/of de SLM zou op termijn ook Suriname en Ghana met elkaar kunnen gaan verbinden. Of de Turkse maatschappij ook de trans-Atlantische route naar Amsterdam wil gaan bevliegen, is niet duidelijk.