Suriname video-special: “35 jaar Decembermoorden”

35 jaar decembermoorden, suriname, bouterse, paramaribo, curtis hofwijks, reportage
Actievoerder en initiatiefnemer van protestgroep 'We zijn Moe', Curtis Hofwijks.

Het is dit jaar, op vrijdag 8 december, exact 35 jaar geleden dat in Suriname de Decembermoorden plaatsvonden. Vijftien critici van het militaire bewind onderleiding Desi Bouterse – de huidige president van Suriname – werden vermoord.

Zelfmoord

Vorige week nog sloeg één van de verdachten van de moorden de hand aan zichzelf, nadat de openbaar aanklager 10 jaar had geëist. Tegen hoofd-verdachte Bouterse werd 20 jaar cel geëist. De uitspraak wordt volgend jaar verwacht.

Nieuwe generatie

Intussen groeit er een generatie jongeren op in Suriname, die de Decembermoorden van 1982 niet bewust hebben meegemaakt. Hoe kijken jongeren van ná de Decembermoorden aan tegen die gebeurtenis en wat houdt ze bezig? Verslaggever Sam Jones zoekt voor het programma Bureua Buitenland van de VPRO-radio in Nederland, drie verschillende jongeren op, en maakte de media-special “35 jaar Decembermoorden”.

DAGonline.nl is een uniek nieuwsplatform met het laatste nieuws uit Nederland, Suriname, Turkije, Marokko en de Nederlandse Antillen. Het idee is in 2016 geboren uit een passie voor het schrijven, affiniteit met de mensen uit deze landen en het missen van één centrale locatie waar het nieuws uit deze regio’s te vinden is. In 2017 zag DAGonline het levenslicht.

Opmerkingen