Wie was Esha en waarom maakte zij een einde aan haar leven?

esha tika-1

Op zondagochtend 18 maart 2018, omstreeks 07:30 uur, maakte de 30-jarige Esha een einde aan haar leven door een hoeveelheid van het giftige landbouwgif Gramoxone te drinken. Haar stiefmoeder, met wie zij samen woonde, lag op dat moment nog te slapen. Niet veel later trof de tuinman haar bewusteloos aan op de veranda.

Ziekenhuis

Esha werd met spoed naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) gebracht. Daar werd haar maag leeggepompt en was zij zowaar aanspreekbaar. Even was er hoop dat zij het zou redden, maar de dokters namen die hoop snel weg. Esha zou het niet redden. Het gif zat al te diep in haar lichaam. Die avond blies Esha in het ziekenhuisbed haar laatste adem uit.

DAGonline sprak met een bron dichtbij Esha. Deze bron wil wegens privacyredenen anoniem blijven. Wij zullen haar in dit artikel ‘Janine’ noemen. De reden dat Janine openheid geeft en haar verhaal vertelt, is om dit soort situaties bij families en gezinnen in de toekomst te voorkomen en tegen te gaan.

Wat er aan vooraf ging

Enkele maanden geleden nam Esha een filmpje op. In de video is te zien hoe Esha een mes op haar keel houdt en met woord en daad dreigt zichzelf te steken. Het filmpje lijkt bestemd voor een (ogenschijnlijke onbeantwoorde) liefde in Esha’s leven. De video werd afgelopen weekend door een onbekend persoon online gezet op Facebook en vervolgens vele duizenden keren gedeeld. Ook werden er vele negatieve reacties bij geplaatst. “Kierie ie srefi no djoek a sani”, was slechts een van de vele comments onder de video.

Schuldig

“Esha las alle reacties en het heeft haar gek gemaakt. Diegene die dit gepost heeft zal dit op zijn geweten dragen”, zegt Janine, die vindt dat iedereen die het filmpje gedeeld heeft mede schuldig is aan de dood van Esha. “Als je iemand zijn werkelijke gemoedstoestand niet kent, mag je hier nooit geen grapjes over maken.” Er valt een doodse stilte bij haar. “Nu horen en lezen wij niets meer in de media. Wij zitten in donkere dagen nu. Wie helpt ons met het smartelijk verlies van Esha?.”

Wie was Esha?

Janine omschrijft Esha als een fijn persoon. “Ze was heel positief en behulpzaam. Een echte doorzetter. Zij hielp mensen graag, hield van gezelligheid en dansen.” Ze vertelt dat haar omgeving haar ook wel ‘sisa’ noemde, een soort troetelnaam.

Thuissituatie

De ouders van Esha gingen uit elkaar toen zij 7 jaar was. “Zij heeft vanaf het begin veel mee moeten maken met het gescheiden gezin”, vertelt Janine. Esha ging na de scheiding bij haar oma wonen, die haar grotendeels opvoedde. Echter raakte het huis daar met de tijd vol en Esha zag zich gedwongen een ander onderkomen te zoeken. Zij trok toen, op 25-jarige leeftijd, in bij haar stiefmoeder, waar ze tot verkort nog steeds woonde.

Esha werkte drie jaar als verkoopmedewerker in een supermarkt, maar stopte door voor Janine onbekende redenen. Janine zegt dat Esha’s stiefmoeder Esha erg goed opving en verzorgde. “Complimentjes voor stiefma.”

Esha heeft één zusje, één stiefzus en één stiefbroertje.

Esha’s vader was een marktkoopman en stierf zo een vijf jaar geleden. Haar moeder, waar zij af en toe contact mee had, leeft nog steeds.

Psychische klachten

Janine denkt dat de psychische klachten hun oorsprong vinden in de scheiding van de ouders van Esha. Het lijkt een opeenstapeling van problemen te zijn geweest die Esha moet hebben doen besluiten om een einde aan haar jonge leven te maken. Ook na het opnemen van het filmpje heeft Esha geen professionele hulp gekregen, terwijl dit wel nodig was. Zij had wel familieleden en vriendinnen, maar of die dit ooit aangekaart of aangeraden hebben bij Esha, is onduidelijk. Janine zegt zelf wel gesprekken met Esha te hebben gevoerd over haar omstandigheden, maar Esha vertelde haar ook niet alles. Vast staat wel dat het delen van en reageren op Esha’s video afgelopen weekend van grote invloed is geweest op haar gemoedstoestand en handelingen.

Janine geeft de boodschap mee om nooit te lang rond te lopen met je problemen. “Communiceer, maar deel je problemen niet met een ieder”, besluit zij.

Rust zacht, Esha Tika.

DAGonline.nl is een uniek nieuwsplatform met het laatste nieuws uit Nederland, Suriname, Turkije, Marokko en de Nederlandse Antillen. Het idee is in 2016 geboren uit een passie voor het schrijven, affiniteit met de mensen uit deze landen en het missen van één centrale locatie waar het nieuws uit deze regio’s te vinden is. In 2017 zag DAGonline het levenslicht.

Opmerkingen