Turkish Airlines behaalt hoogste bezettingsgraad ooit

Turkish Airlines Boeing 777-300ER
Turkish Airlines Boeing 777-300ER. Foto: Turkish Airlines

Turkish Airlines behaalde met 80,7 procent in de eerste vijf maanden van het jaar een historisch hoge bezettingsgraad. De bezettingsgraad, ook wel laadfactor (LF) genoemd, viel vooral in de laatste weken hoog uit. De luchtvaartmaatschappij behoudt hiermee zijn positie in de wereldwijde luchtvaart.

Uit de verkeersresultaten van mei 2018 blijkt:

  • Dat het totaal aantal vervoerde passagiers met 4 procent steeg naar 6,1 miljoen. De laadfactor bedroeg in mei 78,6 procent.
  • Dat de totale laadfactor in mei steeg met 1 procentpunt, met een capaciteitstoename van 3,6 procent (Available Seat Kilometer). De internationale laadfactor steeg met 1,7 procentpunten naar 78 procent en de binnenlandse laadfactor bedroeg in mei 83 procent.
  • Dat de hoeveelheid vervoerde vracht en post hard bleef stijgen met een toename van 22 procent ten opzichte van mei 2017. De belangrijkste bijdragen voor de groei zijn binnenlandse vluchten met een stijging van 35 procent, vluchten naar het Midden-Oosten met een stijging van 31 procent, vluchten naar Noord-Amerika met een stijging van 29 procent, vluchten naar Europa met een stijging van 24 procent en vluchten naar Afrika met een stijging van 22 procent.
  • Dat Noord-Amerika, Afrika en het Verre Oosten in mei een laadfactorgroei lieten zien van respectievelijk 5 procentpunten, 3 procentpunten en 1 procentpunt.

Uit de verkeersdata van januari-mei 2018 blijkt:

  • Dat tussen januari en mei de vraag en het totale aantal passagiers steeg met respectievelijk 17 en 19 procent vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. Het totale aantal passagiers bedroeg 29,3 miljoen.
  • Dat de totale laadfactor tussen januari en mei toenam met circa 5 procentpunten naar 80,7 procent, de hoogste laadfactor in de geschiedenis van Turkish Airlines. De internationale laadfactor steeg met 5 procentpunten naar 80 procent; de binnenlandse laadfactor steeg met 2 procentpunten naar 85 procent.
  • Dat de vracht- en postafdeling in de eerste vijf maanden 30 procent actiever was en 545 duizend ton aan vracht vervoerde. De grootste toename vond plaats in mei.

Turkish Airlines, lid van de Star Alliance, werd in 1933 opgericht met een vloot van vijf toestellen. Inmiddels heeft de luchtvaartmaatschappij een vloot van 328 (passagiers- en vracht)vliegtuigen en vliegt het naar 302 bestemmingen wereldwijd, waarvan 253 internationaal en 49 binnen Turkije, in 121 verschillende landen.

 

DAGonline.nl is een uniek nieuwsplatform met het laatste nieuws uit Nederland, Suriname, Turkije, Marokko en de Nederlandse Antillen. Het idee is in 2016 geboren uit een passie voor het schrijven, affiniteit met de mensen uit deze landen en het missen van één centrale locatie waar het nieuws uit deze regio’s te vinden is. In 2017 zag DAGonline het levenslicht.

Opmerkingen